kontakt sl en ita

Commodore 64, znan tudi kot C64, C-64, C=64 ali občasno CBM 64 ali VIC-64, je 8-bitni domači računalnik. Prvi primerki so prišli na trg januarja 1982. Guinnessova knjiga rekordov ga beleži kot najbolj prodajan enotni računalniški model vseh časov: med 10 in 17 milijoni enot.

DDS

Digital Data Storage je tehnologija za shranjevanje podatkov razvita leta 1980. Namenjen je predvsem za off-line storage in za generacijo varnostnih kopij. Kapacitete: od 1.3GB do 160GB

Diskete oziroma mehke diskete. Najbolj pogoste v kapaciteti 1.44 MB High density. Disketa pa ostaja sinonim za shranjevanje podatkov v obliki ikone v uporabniških vmesniki večine pisarniških programov.

Mehke diskete. Kapaciteta: 360 KB - double density, 1.2 MB High density.

Prve mehke diskete iz leta 1972, velikosti 8 palcev. Kapaciteta: do 1.2 MB

Geodetsko šestilo iz orehovine, uporabljali so ga za merjenje razdalj. Pojavilo se je tudi na bankovcu za 20 tolarjev.

Iomega zip oziroma ZIP drive je pomnilniški tip podjetja Iomega izdan leta 1994. Kapacitete od 100MB do 2GB.

JAZ

Odstranljiv trdi disk podjetja Iomega, izdelovan od 1996 do 2002. Kapacitete: 1GB, od 1998 dalje tudi 2GB

Jupiter ace je domači računalnik iz zgodnjih '80 let prejšnjega stoletja. Razlikoval se je od podobnih računalnikov po izbiri programskega jezika: Forth (programski jezik) namesto BASIC.

Knjiga: Elektronski aritmetični računalniki. France Križanič je leta 1960 po obisku Moskovske državne univerze (MGU) pripravil knjižico, ki naj bi vzpodbudila mlade bralce k “novi” veji matematike.

Donator: Tomaž Pisanski

Kompaktna kaseta, pogosto tudi avdio kaseta, kasetni trak, kaseta ali preprosto trak, je magnetni trak, oblikovan za zvočni zapis.

Luknjane kartice so bile uporabljene kot računalniški pomnilniški medji v 70-ih letih 20.stoletja. Narejene so iz trdnega papirja, luknje predstavljajo podatke. Izumil jih je ameriški statistik Herman Hollerith. 

Magnetni trakovi se še danes uporabljajo predvsem za arhiviranje, kjer ni pomembna hitrost dostopa do podatkov. Podatki so na traku zapisani zaporedno, kar pomeni, če potrebujemo podatek na koncu traku, moramo trak previti skoraj do konca. 

Prvi in drugi ŠOUPEK

Šopek kakovostne in uporabne programske opreme

TRS Calcorex F330 – računski stroj

Tvornica računskih strojeva Zagreb – TRS

Quarter inch cartridge tape je format zapisa na magnetni trak za shranjevanje podatkov, podjetja 3M iz leta 1972. Kapacitete (za QIC-80): 80-500 MB

DV kasete so bile namenjene za snemanje na magnetni trak. Bile so različnih velikosti (majhne, srednje, velike in exstra-velike), majhne kasete so bile imenovane tudi miniDV kasete. Kapaciteta: približno 13 GB za eno uro videa

Super nintendo igralna konzola izdelana leta 1990. Prodali so več kot 49 milijonov enot.

Tipkovnica domače izdelave z dodatnim spominom jupiter ace(Z80).

Model M je oznaka za skupino računalniških tipkovnic, ki jih je IBM začel izdelovati leta 1984, kasneje so jih izdelovali Lexmark, UNICOMP in MaxiSwitch. Osnovne lastnosti: upognjena mehanska vzmet, velika masa in zamenljive tipke.